top of page
  • Forfatters billedeHenrik Haupt

Forladte fly i Frankrig: Aircraft Graveyard

Opdateret: 14. jul. 2021


Forladte fly i aftensolen

Når jeg rejser rundt i Europa og fotograferer forladte steder, har jeg researchet og lagt en ret fast rute for at nå så mange steder som muligt. Så jeg har de steder jeg SKAL nå, og så er der de steder jeg gerne vil nå hvis jeg har tid.


De her gamle fly som stod på en flyveplads i Frankrig, var vigtige for mig så dem skulle jeg bare se. Men i løbet af dagen, kunne jeg se at jeg var ved at komme i tidspres. Så jeg blev nødt til at ændre ruten ret markant midtvejs, for ellers ville jeg ikke kunne nå dem mens der stadig var sollys.

Så jeg måtte desværre springe nogle af stederne over på kortet, som ellers var vigtige for mig at nå, og satte kursen direkte mod flyvepladsen.


Som det så mange gange før er sket, dukkede der en masse uforudsete ting op.

Trafikpropper, langsomt kørende traktorer og et par nødvendige pitstops, men heldigvis var de var alle de ting ikke nok, til at forhindre mig i at nå flyvepladsen i tide.

Forladte fly
Forladte fly Nord Noratlas og Fouga CM.170 Magister

Forladte fly

Lige inden solnedgang nåede jeg flyvepladsen, der ganske enkelt bliver kaldt Aircraft Graveyard.

Jeg måtte smide bilen lidt skødesløst på en lille markvej, og løbe løbe ud til flyene gennem en mark, så jeg kunne nå dem inden solen var gået helt ned.

Normalt vil jeg gerne lige have en ret præcis vej fra bilen og hen til det jeg skal se, så føler jeg at jeg er mest forberedt på hvad jeg kommer frem til.


Men heldigvis gav min lidt mere travle metode her pote, for jeg kunne fotografere disse tre fantastiske fly i solens sidste stråler.


De tre fly har jeg af en ven, der er ret skarp i flytyper til at identificere for mig. En Fouga CM.170 Magister, som har været brugt som militært træningsfly, det er det mindste af de tre fly.

Det store transportfly med to haleror er en Nord Noratlas, havde den smarte detalje at kunne åbne hele bagpartiet, så man kunne læsse og losse nemmere.

Forladt fly Fouga CM.170 Magister
Lasterummet på et forladt fly Nord Noratlas
Forladte Nord Noratlas cockpit

Det sidste fly er en Lockheed P-2 Neptune, som blev brugt som overvågnings fly og til at nedkæmpe ubåde.

Den havde en lidt interessant indgang, for det var to forskellige luger i gulvet. En ude ved næsehjulet, og en bagerst i flyet. Det var kun den bagerste luge der var åben, så jeg havde lidt svært ved at komme ud i fronten og tage billeder, for pladsen var virkelig snæver. For at komme op til piloten og anden piloten, måtte jeg klemme mig forbi instrumenter og andet grej, jeg ikke kender navnet på. Det betød at kameraet måtte blive og vente på mig udenfor, men der var heller ikke meget at fotografere deroppe.

Den forreste plads var til en af observatørene, som absolut måtte have haft den fedeste plads man kan forestille sig. Jeg kunne desværre ikke komme ud til den plads, så der kunne jeg kun kigge ind til udefra.

Forladt Lockheed P-2 Neptune

Det var de første forladte fly jeg havde besøgt, og nogle ret specielle typer jeg fik set. Heldigvis er det blevet til nogle flere sidenhen, for det var virkelig en fed oplevelse.


Som med de her fly, dukker der engang imellem nogle ret specielle ting op, som er blevet forladte. Lidt i samme kategori som disse fly, fandt jeg en lade med nogle forladte unikke Antarktis køretøjer i Belgien.

bottom of page