top of page

Anders og Julius gård

Opdateret: 20. jul.


Skuregården efter Anders og Julius død

Jeg har set mange forladte steder i Danmark, og et af de steder der gjorde stort indtryk på mig, var Anders og Julius gård i Rostved på Djursland. For Et par år efter den sidste af de kendte brødres død, fik jeg muligheden for at besøge Skuregården.

Brødrene blev et par kendte ansigter, da Søren Ryge flyttede til et af nabo husene i 1984, og begyndte at komme på besøg hos dem på gården.

Det blev i 1988 til et indslag på DR, om de duer brødrene havde. Herefter lavede Søren Ryge gennem de næste år, en række programmer med dem. Det blev til programmer om livet på Skuregården, og det sparsommelige liv de levede.


Anders og Julius havde mange fans

En tæt familie

Efter moderens død i 1977, boede de to brødre fortsat sammen på gården, til Julius i 2005 dør som 86 årig.

Herefter lever Anders videre alene på gården til 2016 hvor han dør.

De levede et sparsommeligt liv på gården, og var glad for deres kvæg. Så da brødrene efterlod en del penge ved deres død, blev der i deres navn, og efter eget ønske med hjælp fra Søren Ryge, oprettet en mindesfond til glæde for yngre landmænd. Det tog dog 4 år fra Anders's død i 2016 til fonden var oprettet, for boet skulle gøres op og gården sælges.


Fonden havde ved sin oprettelse en kapital på 5.6 mio. kroner, og uddeler legater til unge mennesker, med særlige evner og iteresse i kvægavl. Legaterne på hver 100.000 kroner, skal give de heldige mulighed for at videreuddanne sig, eller dygtiggøre sig indenfor landbruget.


Stuen på den forladte Skuregård

Skuregårdens TV stue

Mit besøg på Skuregården

Mit besøg på skuregården kan siges, at være en af de store grunde til, at jeg besøger forladte steder i Danmark.

For det var intet mindre end et enestående kig ind i et hjem, der i så mange år var en stor del af brødrenes liv, men også for mange andre gennem TV udsendelserne, og deres gæstfri personligheder.

Stedet blev efter deres død ryddet op i stueetagen, og der kom orden i deres sager. Men både kælder og loft var stadig godt fyldt op med deres ting.

Som mange andre af disse private forladte huse jeg besøger, skal jeg træde med stor respekt, og tænke over det liv der er blevet levet. Stederne er for pårørende ofte fyldt med store følelser.


I hjørnet sad Julius ofte og kiggede

Fremtiden for Skuregården

I 2019 blev gården solgt, og den nye ejer måtte igennem en større oprydning på grunden, inden han kunne rive stuehuset, og en af staldende ned.

Den gamle traktor, blev også solgt til en yngre landmand, som ikke ville ændre på kendetegnene ved den.

Så den blev startet op efter mange års stilstand, fik et service, og ellers ikke ændret. Så traktoren skal i dag som tidligere, stadig startes ved at trilles ned af en bakke.


Mindre stue på Skuregården

Soveværelse på Skuregården

bottom of page