• Henrik Haupt

En af de sidste kulminer i Tyskland: Bergwerk W

I Tyskland lukkede den sidste stenkulsmine i december 2018, så i dag bliver der ikke hevet mere af det sorte guld op fra minerne.

En stor del af disse kulminer blev lukket, for herefter at stå og afvente deres uvisse skæbne.

Nogle af disse miner og kul værker bliver omdannet til museer, for at huske historien som har betydet arbejde til mange tusind mennesker. Der er kulværker der allerede nu er omdannet til andre formål, så som foodhalls og kreative værksteder, og så er der dem der bare bliver revet ned.


Så derfor har jeg brugt de sidste år, på at besøge den del af dem, som stadig står og afventer deres fremtid.En hård opgave

Bergwerk W som det er døbt var et af de større, og jeg brugte en del tid både på at komme ind, men også at finde rundt i labyrinten af gange og rum.

Udefra kunne jeg godt se at stedet ville kræve noget tid, men jeg havde ikke regnet med, at jeg inden kl 12 ville havde gået 12.000 skridt, og en stor del af dem på trapper, som må siges at være noget af en hård opgave.

Så det var dejligt at jeg efter besøget, kunne nyde en god frokost serveret med udsigt over dette spændende sted.
Stedet har en masse spor, som er blevet brugt til at føre vognene der kom op fra minen direkte over til de orange bokse, hvor vognene blev tømt og kullet kunne falde ned på transportbåndene under.

Den nederste del af værket brugte jeg kun meget lidt tid på, for de mest interessante ting var på de øverste etager.

Efter vognene var tømt, blev de kørt hele vejen rundt i værket, tilbage til skakten, og hejst de ca. 1000 meter der var ned i dybet.

Af sikkerhedsmæssige grunde, er skakten i dag lukket af, og det er herfra ikke muligt at komme ned i minen. Der findes dog ventilations rør som går lodret direkte ned i bunden af minen, og der er noget fascinerende ved at stå at kigge ned i dybet.

Selve hejse systemet til at få materiel og mandskab op og ned i minen, er styret fra et højt tårn over værket, og dette ville jeg selvfølgelig også gerne se.

Heroppefra har operatøren kunne styre de kilometer lange kabler.
Jeg kan ikke blive andet end vildt fascineret over disse steder, og tankerne om arbejdet i minen.

Kullet har været brugt på både kraftværker, og i stålindustrien.

I Belgien besøgte jeg et par af de her giganter, der tidligere har fremstillet stål.

Du kan se stedet der af gode grunde er døbt Heavy Metal


Se flere billeder af forladte steder i Tyskland

Se flere af mine billeder af forladte steder

Haupt Production

ATT: Henrik Haupt

Kirkebjerg Parkvej 12

DK-2605 Brøndby

Danmark

2020-Logo.jpg
© 2021 Haupt Production