top of page
  • Forfatters billedeHenrik Haupt

Bilkirkegård i Sverige

Opdateret: 14. jul. 2021


tre smukke rustne biler

Jeg skulle til Norge i en anden forbindelse, og som jeg plejer at gøre når jeg skal på tur, så kigger jeg hvad der er af forladte steder i nærheden af min destination. Og i Sverige ikke langt fra den norske grænse, kunne jeg se der lå en gammel forladt bilkirkegård.


Så jeg skulle vurdere om jeg ville tage den lange køretur hjem fra Oslo, for at have mulighed for at komme forbi den, eller tage en afslappende tur hjem med færgen igen. Men beslutningen var slet ikke så svær, og jeg tror ikke det på noget tidspunkt havde været en mulighed for mig, at tage færgen hjem. For med udsigten til mange hundrede forladte biler dybt inde i en skov, hvor naturen er ved at tage over, ville det virkelig være fjollet at sidde på en færge.

Så da jeg var færdig i Oslo, satte jeg mig i bilen og kørte mod Sverige. Turen fra Oslo er ikke lang, men de sidste mange kilometer ind til skoven med bilerne, går ud af grusveje igennem smukt landskab, og forbi nogle små hyggelige landsbyer.

Naturen er ved at overtage disse gamle biler
Forladte biler i en svensk skov

Hvordan er bilerne havnet her?

Historien om hvordan bilerne er havnet her i skoven er ret sjov, for det hele startede med et par brødre, som havde en forretningside der endte med at løbe løbsk for dem. Nabolandet Norge havde i 1950’erne, sat et loft over hvor mange biler der måtte importeres. Det betød at der var en del bilmærker, der blev meget svære at få fat i, og der kom derfor en stor efterspørgsel på netop dem.

Forretningsideen bestod i at den Norske import begrænsning, kunne omgås ved at importere bilerne i dele. Rent praktisk foregik det sådan, at bilerne blev opkøbt af en af de mange bilforhandlere og værksteder langs den norske grænse, og de biler blev så skilt ad i dele, og blev så fragtet ind som dele til Norge. Herefter blev de så samlet og solgt som hele biler.

Bunker af forladte biler
Forladte biler i massevis

Det hele fungerede meget fint i en årrække, men da Norges import begrænsning blev ophævet engang i 1960’erne, var efterspørgslen på dele drastisk faldende.

Behovet for reservedele var der stadig, og netop derfor var det muligt for brødrene at fortsætte med at sælge dele til både Norge og Sverige. Måske de skulle have sat en bremse i deres eget bil eventyr, men de fortsatte med at opkøbe biler helt ind til 1988, hvor de endte med at dreje nøglen om på forretningen.

Men bilerne forsvandt ikke af den grund, og det er disse biler, der i dag er ved at blive overtaget af naturen.

En forladt bobbel i skoven
En række fine gamle forladte biler

Bilerne du kan finde er primært fra 40’erne, 50’erne og 60’erne, og de står spredt ud over et stort område i skoven, og markerne rundt om det der tidligere var deres forretning.

Hvis du kan finde nogle dele du kan bruge, kan disse stadig købes af en af brødrenes sønner.

Men det ligner ikke, der er noget som helst tilbage der kan bruges længere.

Skoven er fyldt af forladte biler
Forladte biler i flere rækker

Et fantastisk sted at gå på opdagelse, og fotografere de mange biler. Det var et af de steder jeg virkelig gerne ville besøge, og det er et sted jeg ville kunne tage mange gange tilbage til.

Stedet ligger tilpas langt ud af grusveje, og der ikke kommer mange biler her. Så jeg kunne koncentrere mig fuldstændig om at fange de mest interessante motiver, uden at blive forstyrret.

Smukke forladte biler i en svensk skov

Som jeg skrev tidligere ligger det i et fantastisk landskab, og jeg kunne nyde min frokost i stilheden ved en nærliggende sø, inden jeg skulle tage den lange køretur retur mod Danmark igen.

Ro og fred efter en god oplevelse

bottom of page