top of page
  • Forfatters billedeHenrik Haupt

Forladt kraftværk i Italien: Centrale Termoelettrica

Opdateret: 14. jul. 2021


Forladt kontrolrum i Italien

Jeg er tidligere blevet kaldt ‘Turbine Torben’, grundet min store kærlighed til forladte kraftværker, og gerne intakte med turbiner og kontrolrum. Der er virkelig noget fascinerende over at vi aldrig ser disse steder, men når de er i drift er vi så afhængige af dem.

Jeg har kendt til Centrale Termoelettrica som det hedder i en del år, men min rute har desværre aldrig været lagt her forbi, så jeg har ventet en del på at kunne besøge den. Kontrolrummet og de store ventilatorer har jeg altid gerne ville se og fotografere.

Naturen er ved at overtage et forladt kraftværk

En masse fede detaljer

Jeg vidste at en del af kraftværket nu var revet ned, men jeg tænkte at det stadig måtte være et besøg værd, så jeg måtte tage turen forbi. Heldigvis for det, for der var stadig en masse at komme efter. Både et smukt kontrolrum, de store ret enestående ventilatorer, og ikke mindst et køletårn var tilbage på området. Selve turbinehallen er helt tom, turbinerne er pillet ned for længe siden, og der hvor de tidligere har stået er der store huller i gulvet. Det betød at det var med at holde øjnene åbne, og se sig for, så jeg ikke faldt i nogle af de store og små huller der var.


Turbinehallen var godt i gang med at blive smadret, og interessant nok var kontrolrummet, som lå på samme etage ikke ødelagt. Det betød jeg fik mulighed for at gå rundt og studere alle de mange detaljer der er sådan et sted. Kontrolrummet havde ikke meget lys, heldigvis for et par enkelte vinduer, kunne jeg få et virkelig lækkert lysindfald. For udenfor skinnede solen tilpas meget udenfor, til der kom masser af lys ind.

Lyset i den ene side af kontrolrummet, kommer fra en dør der nu er fjernet.... Det samme er bygningen der var på den anden side, så i dag er der bare et trin på ca 20 meter ned. For bygningen på den anden side er revet ned. Så endnu en god grund til at holde godt øje hvor man træder.

Kæmpe ventilatorer på forladt kraftværk
Forladt køletårn
Indersiden af køletårnet

Historien meget kort

Kraftværket er bygget i 1958, og blev drevet af brunkul der blev udvundet i en mine tæt på værket.

To store Siemens turbiner genererede strøm indtil, brunkuls ressourcen begyndte at løbe tør.

Det endte med at kraftværket drejede nøglen om i 2001, og blev erstattet af et gaskraftværk der blev opført i nærheden. Der er stadig rester af den tidligere brumkulsmine i nærheden, men jeg måtte desværre droppe at besøge den, da der netop ved mit besøg, var et arbejde i gang på det område. Så den må jeg have til gode, og besøge igen når jeg er i området næste gang.

Kontrol panel på forladt kraftværk
Fedt lysindfald i forladt kontrolrum

Jeg optog en kort video af kraftværket her:

Jeg elsker at fotografere og besøge de forladte industrielle forladte steder, men der er ingen tvivl om, at kraftværker ligger højst på listen over steder jeg gerne vil besøge.

Jeg besøgte et lækkert kraftværk med en masse lækkert forfald, det kan du se i mit opslag Green Powerplant

bottom of page