top of page
  • Forfatters billedeHenrik Haupt

Forladt DDR hotel: FDGB Mooskombinat

Opdateret: 14. jul. 2021


overnatningsmuligheder på forladt forsamlingshus i tyskland

I en lille og meget lille tysk by, tæt op ad grænsen til Tjekkiet, skulle jeg besøge dette gamle hotel.

Ofte når jeg skal på besøg de her steder, skal jeg lige vælge det rigtige tidspunkt at gå ind, så eventuelle naboer, ikke bliver for nysgerrige.

Jeg ønsker helst så lidt fokus på hvor stederne er, så de ikke bliver unødigt udsat for eksempelvis hærværk og tyveri.


Men her på byens hovedgade midt i myldertiden, var der flere minutter mellem hver bil.

Så det var intet problem at gå uset direkte ind af døren, det sker ellers ikke så sjældent, at jeg skal gå og ligne en der enten kigger på fugle, eller er ude på en gåtur.

Det kan dog være svært med stor fototaske og kamerastativ under armen, men det plejer at fungere helt fint. Skulle jeg blive overrasket i mit arbejde, har jeg tidligere vist billeder, og prøvet på mit bedste at forklare min interesse i gamle faldefærdige bygninger, hvilket nogle gange giver nogle sjove samtaler.

Restaurant området i forladt forsamlingshus

Nåh men tilbage til min tur, stedet jeg skulle besøge, er døbt FDGB Mooskombinat.

FDGB er en forkortelse for det tyske Freier Deutscher Gewerkschaftsbund, som frit oversat betyder 'Den frie tyske fagforeningsføderation'. Det var den nationale fagforening i det gamle DDR. Fagforeningen havde egne feriehuse og hoteller, som medlemmerne kunne benytte når de skulle holde ferie.

Her kommer dette hotel ind i billedet, for det blev i den forbindelse benyttet til både restaurant og overnatning.

Bygningen bar tydeligt præg af, at have været forladt i en del år. For det første var bygningen i kraftigt forfald, derudover fandt jeg datoer på forskellige ting, som havde en del år på bagen.

Efter tiden som hotel, kunne jeg se at der havde været drevet forskellige restauranter, og det lignede at sidst havde der været pizzaria i den underste etage.

Forladt forsamlingshus i lille tysk by
flotte farver i forladt forsamlingshus

Det naturlige forfald

Jo højere jeg gik i bygningen, jo mere fugt og skimmel var der. Jeg fandt ud af, at årsagen var en del ødelagte og manglende tagsten. Så der kunne trænge regn og sne ind, som efterfølgende havde svært ved at tørre.

Resultatet af det meget fugtige miljø, var at i nogle af rummene var et helt enestående naturligt forfald. Mos og bregner som får mulighed for at gro, hvilket giver et ret fascinerende syn, når man indendøres går rundt, og kan se fugten drive ned af vinduerne, og de vilde planter gro.

Den her form for forfald elsker jeg, det viser tydeligt at naturen overtager når vi lader steder stå uden renovering.


Når jeg går rundt sådan steder, vil jeg på den ene side altid gerne fotografere alle de spændende detaljer, og på den anden side vil jeg gerne opholde mig kortest muligt tid derinde.

Men det er desværre ofte det dilemma jeg havner i, for de mest fascinerende billeder syntes jeg uden tvivl er disse med en masse naturligt forfald.

Forladt forsamlingshus i Tyskland
Forfald i Tysk forsamlingshus

Stedet er desværre ikke til at redde, så det er nok kun et spørgsmål om tid før det bliver revet ned.

bottom of page