top of page

Forladt hospitalstog: DDR katastrophenzug

Opdateret: 21. jul.


Forladt hospitalstog fra DDR set udefra

For nogle år siden havde jeg en tur til Tyskland, som kun havde militære anlæg i fokus. Så her fik jeg besøgt en masse virkeligt fascinerende steder. Et af de sidste steder jeg skulle forbi, var et gammelt jernbane værksted, hvor jeg vidste de havde et meget specielt hospitalstog, som jeg rigtig gerne ville se.

Udover toget jeg var på jagt efter, havde de en bunke gamle lokomotiver og togvogne holdende, men mit fokus var primært at få set katastrofe toget, eller K-Zug som det bliver kaldt.


Sengeafdeling i Forladt hospitalstog

Jeg faldt over toget ved en tilfældighed, for mens jeg researchede på nogle andre ting, faldt jeg over et forum der interesserede sig for gamle toge. Her var der et medlem der viste nogle historiske billeder frem af toget, og som fortalte at et af disse tog stadig skulle eksistere et sted i Tyskland. Så jagten gik ind, og jeg endte med at finde frem til ejeren af toget. Heldigvis som mange andre jeg kontakter gennem min interesse for forladte steder, ville han virkelig gerne låne mig nøglen til både tog og til depotet hvor de havde andre tog holdende.

Vi forsøgte med vores bedste Tysk/Dansk at kommunikere, og han ville vise mig lidt rundt på sit værksted, som sammen med depotet blev bygget i 1800 tallet. Meget fascinerende at få lov til at se alt værktøjet i brug, men jeg var kommet efter noget meget specifikt.


Operationsrum i forladt hospitals tog

Forladt hospitalstog intensiv afdeling

Historien

I 1950’erne begyndte Deutsche Reichsbahn at bygge en meget speciel type tog, toget er det der blev kaldt et katastrophenzug.

Tog projektet var tophemmeligt, som alt andet militært udstyr var i DDR tiden.

Der blev bygget 14 katastrofe toge, de første 10 toge blev bygget i 1950’erne og de sidste fire blev bygget i 1970’erne. De skulle bruges i tilfælde af naturlige katastrofer, eller ved større ulykker.

Men man kan nok forestille sig, at ved eventuel krigstid ville de være velfungerende til at transportere syge og sårede effektivt rundt.

Mens togene var i brug, var der konstant fire personer ansat til at holde toget fuldt funktionsdygtigt, og klar til at læger, sygeplejersker, køkkenpersonel og andre assisterende funktioner, kunne komme med og udføre deres funktioner. K-Zug Togene var sidste gang i funktion i 1993 eller 1994.


kort over hospitals tog i DDR

Forladt hospitalstog i tyskland

K-Zug kunne sammensættes med forskellige vogne til forskellige opgaver.

K9 som det jeg besøgte hed, havde to sove vogne, en mindre intensiv område med fire sengepladser, et operationsrum, en stor køkkenafdeling, og vogn til forskellig teknik.

Jeg har fundet nogle skitser af toget, som du kan se nedenfor.


skitse 1 over forladt hospitals tog

skitse 2 over forladt hospitals tog
Hele toget var virkelig fascinerende at gå igennem, for alt var bevaret. Der var stadig en del medicinsk udstyr, og en masse detaljer der heldigvis har fået lov til at blive bevaret.

Selvom alt udstyr i dag er forældet, er toget fuldt funktionsdygtigt, og ville kunne blive taget i funktion igen.

Jeg håber toget får lov at blive bevaret for eftertiden, heldigvis har ejeren gode erfaringer med at holde gamle toge kørende.


Forladt hospitalstog Sengeafdelingen

bottom of page