top of page

Forladt industri

Opdateret: 24. jul.

Jeg har besøgt forladt industri i massevis, og det er også her det hele er begyndt for mig.

For da jeg var dreng, boede jeg tæt på et dengang stort industriområde på vestegnen. Her skete det ofte at en virksomhed lukkede, og en ny skulle overtage bygningerne.

Det gav os mulighed for at gå på opdagelse i de gamle industribygninger.

Så det er nok ikke så underligt, at jeg har taget den interesse med videre til mine voksne år, for jeg ved intet bedre end at gå på opdagelse i noget stort forladt industri, og jo større jo bedre.

Når jeg er på tur prøver jeg altid at få besøgt nogle af de her forladte industrielle kæmper der står derude.

Herunder har jeg samlet et lille udvalg af de forladte industri steder jeg gennem tiden har besøgt.


Forladt industri i Danmark

Lad os starte med nogle danske steder jeg har besøgt. Da det nye Amager Ressourcecenter var klar til at blive taget i brug, skulle den gamle Amager forbrænding rives ned. Det gav mulighed for et par besøg på det gamle anlæg. De fleste rum var bare tomme kontorer, men den gamle affaldskran var nu meget interessant at kigge til.


Amager forbrændingen forladt

På en større dansk metalvare virksomhed, kunne jeg gå rundt og kigge på de mange sikkert stadig ganske velfungerende drejebænke, svejseapparater, hydrauliske presse og meget andet, i fuldstændig ro. Meget modsat det støjende arbejdsmiljø der tidligere har været i disse haller.

Turen her kostede mig en kamera optik, for da jeg stod udenfor og talte med en af naboerne, væltede mit stativ i et øjebliks uopmærksomhed.

I en dansk skov ligger dette lille savværk, som ikke har mange ting tilbage, der afslører sin fortid, men der er dog stadig noget af den gamle sav tilbage. Ellers er der et par tomme rum, med masser af naturligt forfald.


Forladt savværk

Forladt savværk i danmark

Forladt industri i Italien

Jeg har fotograferet forladte steder i Italien en del gange nu. Et af de steder jeg har været flest gange forbi, er denne i mine øjne smukke tekstilfabrik. På trods af jeg flere gange har været forbi den, har jeg kun fotograferet den to gange, for de andre gange har der været låst af.

Du kan se flere billeder fra det ene af mine besøg her.

I nogle gamle anonyme fabrikshaller fandt jeg efter lidt tid, en masse forme til håndvaske.

Læs lidt mere om stedet her.


På denne store fabrik har man produceret sukker, alkohol og olie.

Det mest imponerende var helt klart det store tårn, og mængden af siloer og rør der var på grunden. Det var fedt at klatre op på en af siloerne, for at få et billede udover området.


Denne smukke gamle mine, besøgte jeg for nogle år siden. Minen har udvundet bla. sølv og fluorit. I dag står den forladt hen og venter på hvad der skal ske med de smukke gamle bygninger.

Se alle billederne her.


Forladt mine i italien

Forladt industri i Tyskland

Jeg havde ikke de store forventninger til denne store, og udefra ikke så opsigtsvækkende industri bygning. Indenfor gemte bygninger på en forladt kalkstenfabrik med nogle kæmpe ovne, som jeg syntes var ret fede.I byen Limbach der ligger i det tidligere DDR, har jeg et par gange forsøgt at besøge denne fine tekstilfabrik.

Desværre ved mit tidligere besøg, havde den lokale murer netop været forbi, og lukket alle tidligere indgange af.

Heldigvis var jeg heldig ved mit andet besøg, og kunne kigge indenfor.

Alle billederne og historien kan du se her.


Forladt tekstil industri i tyskland


Dette gamle potteri bød på en masse smukt naturligt forfald.En forladt stålfabrik, som var under nedrivning ved mit besøg, men heldigvis var der stadig gode fotomuligheder derinde.


Forladt stålfabrik i tyskland

I det gamle DDR har jeg kørt mange kilometer, og der findes virkelig mange små perler.

Her er en fabrik der blandt andet har produceret dukketøj, mængden af forfald gav gode muligheder for interessante fotografier.

Forladt industri i Sverige

Det første jeg har valgt at tage med, er et meget lille bryghus, der blandt andet har brygget cider.

Det er en del år siden jeg var forbi, og desværre har det sidenhen været låst af, så jeg ikke har kunnet komme ind igen.


Forladt Ciderbrik i sverige


Jeg faldt halvt ved et tilfælde over denne kontorbygning, som i kælderen gemte på et kemilaboratorie.

Desværre er huset i dag brændt ned til grunden.Lidt langt ude i en skov ligger disse gamle bygninger, som gemmer på et par ret fede detaljer, som jeg har fotograferet nogle gange nu. Det er et af de steder jeg har fotograferet et par gange, uden at vide præcis hvad de var. Men et ret specielt sted at kunne nyde stilheden i skoven.

I de gamle bygninger der gemmer på et forladt savværk, er der stadig en dejlig duft af træ og olie.

Jeg har været der et par gange nu, og hver gang er der mindre jeg kan besøge, men jeg bliver aldrig træt af de her gamle maskinder.


Forladt savværk i sverige

Maskine på forladt savværk i sverige

Forladt industri i Belgien

Belgien har jeg besøgt en del gange nu, og jeg har set masser af forskellig industri. På dette større fabriksområde der var under delvis nedrivning, fandt jeg et par enkelte interessante steder, der selvfølgelig skulle fotograferes.Tegnestue på forladt fabrik i Belgien

Jeg besøgte denne glasfabrik efter den var næsten helt tømt for maskiner.

Jeg var på jagt efter ovnen, som tidligere har været fyldt med flydende glas, som i dag er blevet til en solid klump glas. Fabrikken har tidligere lavet bilruder.


Her på fabrikken har man produceret forskellige komponenter i ikke-jernholdige metaller.

De store robotter har hver haft deres rolle i at skulle bukke og forme de forskellige komponenter.

Vi slutter Belgien af med en forladt sandstens mine. Det var virkelig fedt at gå rundt i kulden under jorden, og være fuldstændig afskåret fra mobil dækning. Det skal lige tilføjes at jeg både havde en makker med under jorden, og vi havde en til at vente på os over jorden.


Forladt sandstensmine i Belgien

Forladt mine i Belgien

Forladt industri i Østrig

Vi slutter de forladte industri steder af i Østrig, med to steder.

Jeg besøgte denne gamle tekstilfabrik, som virkelig var et kig tilbage i tiden.

Det var fedt at gå blandt alle maskinerne, og på gulvbrædderne som havde fordybninger hvor arbejderne havde stået, mens det stadig var i brug.

Hvis du vil se flere billeder, og læse mere om stedet, kan du gøre det her.

Det sidste sted, er et gammelt støberi. jeg havde set og var blevet forelsket i billederne, af vandet der blev ledt direkte gennem støberiet, og som kunne ses i et par af rummene. Men stedet havde flere interessante motiver, at forevige.


Forladt fabrik i Østrig


Naturligt forfald på fabrik i østrigbottom of page