• Henrik Haupt

Forladt kirke i Frankrig

Opdateret: 14. jul. 2021


ET Church udefra

På en tur til Belgien og Frankrig, kom jeg i en lille fransk by forbi denne kirke.

Det endte med at blive et halvstresset besøg, for jeg fik ikke drejet af på den rigtige afkørsel. Det betød en virkelig lang omvej, og en omvej som jeg endte med at tro ville koste mig muligheden for at se kirken.

For denne kirke er låst af, og passet på af en familie som igennem flere generationer, har stået for at passe på kirken og altså også dem der har nøglerne. Jeg vidste hvor jeg skulle banke på, og jeg blev mødt af en sød fransk dame, der undskyldte mange gange men hun kunne desværre ikke hjælpe mig dér. Hun var med hele familien på vej ud af døren, og ville først komme hjem dagen efter. Men jeg fik prøvet på mit bedste franske at forklare at jeg dagen efter, ville være på vej hjem og ikke ville have mulighed for at komme igen. Men hun endte med at forbarmede sig over mig, og gav mig nøglen hvis jeg lovede at aflevere den i postkassen igen, når jeg var færdig.

Så desværre var det for kort tid til at spørge mere ind til kirken, og fremtiden for den.

ET Church udefra

Kirken er virkelig speciel og unik, og det er ærgerligt den ikke længere bliver benyttet, til andet end besøg fra fotografer som mig.

Kirken og klokketårnet er bygget i beton, og med taget der går helt ned til jorden, er udseendet allerede lidt på afstand ret speciel. I taget er der i betonen skåret ud til de farvede glas sten, som udefra egentligt ser ret anonymt ud. Men når du står inde i kirken, giver de farvede sten et virkelig specielt og smukt lys. Både i kameraet og efterbehandlingen giver det udfordringer, for de meget blandede farver i lyset, er virkelige svære at gengive korrekt i billederne.

ET Church indefra
ET Church fra altret
ET Church statue
ET Church fra det tidligere orgel

Historien

Byen hvori denne ret specielle kirke står, blev under 1. verdenskrig fuldstændig ødelagt.

Det var enda i en grad, så i første omgang skulle byerne slet ikke genopbygges. Men beboerne i byerne havde andre planer, de stod fast og lagde pres på myndighederne og de blev genopbygget.

Under 2. verdenskrig skete det igen, så i 1940 blev byen og ikke mindst kirken ødelagt igen.

Efter krigen kom byen på listen over de byer der skulle have genopbygget kirker efter krigen, og denne stod færdigbygget kort før 1960.

ET Church indefra
ET Church beton træ
ET Church farvede glas
ET Church detaljer

Jeg havde egentligt ubegrænset tid i kirken, for jeg kunne selv bestemme hvornår jeg skulle aflevere nøglen igen. Men der var som i en sauna indenfor, for en ret stor udfordring med glastaget, er at solen havde rig mulighed for at varme hele kirkerummet op, og uden at kunne åbne andet end hoveddøren op, giver det lidt udfordringer på den front. Så det endte med at jeg kun brugte en times tid indenfor i kirken, før jeg afleverede nøglen tilbage og jeg kørte videre til næste sted på kortet.

ET Church indefra