top of page
  • Forfatters billedeHenrik Haupt

Forladte huse i Danmark

Opdateret: 14. jul. 2021

Jeg har set rigtig mange forladte huse i Danmark, og de har alle en helt speciel plads i min hukommelse. Men på trods af det, er det sjældent jeg poster billeder af dem, og skriver deres historier. Det gør jeg egentligt mest af respekt for stederne, og de følelser der måtte være med disse huse. Nu tænkte jeg det var på tide, at lave et opslag med billeder af forladte huse i Danmark.

Billederne jeg her viser, er fotograferet forskellige steder.

Forladt hus i Danmark - Naturen overtager stuen
Forladte huse i Danmark - stue med visne planter
Kjole i værelse i forladt hus i Danmark

Fluen på væggen i et forladt hus

Det fascinerer mig virkelig meget, at på en måde blive fluen på væggen, i et liv der er levet.

Jeg kommer der uden det følelsesmæssige filter, så jeg ser hverken alle de gode, og mulige dårlige stunder der har været. Udelukkende danner jeg mig mit eget billede, og min egen fornemmelse af det der tidligere var et hjem for nogen. Og derved prøver jeg, at danne mig mit eget billede af historien bag huset.

Entre og hoveddør med edderkoppespind i forladt hus
loftet er ved at falde ned i forladt hus
Flotte farver i forladt hus

Jeg beskæftiger mig derfor ikke med, hvorfor det forladte hus ikke er blevet rørt ofte i en længere årrække. Det er noget jeg engang imellem kan opspore, men det er ikke noget jeg vil have med her, i min dokumentation af stedet. Med alle de forbehold, jeg allerede her har taget, stiller det jo helt sikkert nogle flere spørgsmål. Et af dem, og nok det vigtigste er Hvorfor tage alle disse forbehold?


Til det kan jeg egentligt kun svare det jeg allerede har skrevet, af respekt for stederne, og de følelser der måtte være forbundet til husene.

Gamle møbler i forladt hus
Naturligt forfald i forladt hjem i Danmark

I Danmark har vi mange forladte huse, de fleste af dem står helt tomme, og har ikke meget interessant at fotografere. Men heldigvis engang imellem, dukker der et hus op, med en masse ting fra de tidligere ejere. Ting der fortæller en historie, om netop det liv de har levet.

Det kan være tøjet der hænger ude, klar til en ny dag. Kaffekopperne der står ude på bordet. Billederne på væggene, måske af familien eller ting der har været vigtige for beboerne. Valget af møbler og indretning i husene.

Anders og Julius stue
Abandoned living room with furnitures

Jeg vil allerhelst se de forladte huse i Danmark, når de har haft mulighed for at stå uberørt noget tid, men stadig har en masse indbo. Det giver en virkelig fascinerende kontrast mellem det naturlige forfald, og det levede liv.

Og det giver masser af stof til eftertanke, for vi ser pludselig ikke særligt betydningsfulde ud, når naturen overtager stederne igen. Det kræver dog en del arbejde, at finde disse helt unikke steder. Oftest står husene helt tomme, og giver derved ikke mange muligheder for de mere fascinerende billeder.

Et de steder jeg har besøgt, og som satte mange tanker i gang, var mit besøg hos brødrene fra Skuregården Anders og Julius

Ifølge Danmarks Statistik var der i 2019, 6696 tomme huse bare i Sønderjylland. Det tal har her været støt stigende siden 2010. Udfordringen for de mindre byer bliver også, at de forladte huse godt kan veje negativt, når nye tilflyttere skal vælge by at slå sig ned i. Så kan det ende som en ond spiral. Der bliver dog gjort et godt indhug i de tomme og forladte huse, da nedrivningspuljen i 2021 får tilført 150 millioner kroner. Formålet med nedrivningspuljen eller ‘pulje til landsbyfornyelse’ som den hedder, er at skabe forskønnelse, og oprydning i mindre byer med mindre end 4000 indbyggere. Det betyder selvfølgelig, at der forsvinder en del forladte huse i Danmark, men flere kommer også til, og det giver muligheden for endnu flere spændende oplevelser. Så jeg vil selvfølgelig fortsat holde øje, når jeg kører rundt.

Jeg har lavet en lille video fra nogle af disse forladte huse

Jeg har samlet en række billeder af forladte steder i Danmark

bottom of page