top of page
  • Forfatters billedeHenrik Haupt

Forladte kirker

Opdateret: 28. feb. 2022

Jeg har besøgt mange forladte kirker, og ofte syntes jeg der er en ret interesant stemning over dem. Heldigvis får gamle religiøse bygninger ofte lov til, at stå længe uden nogen rør ved dem. Det giver mulighed for mig til, at aflægge dem et besøg.


Forladte kirker i Italien

Jeg kan allerede sige nu at der er utroligt mange billeder fra Italien i dette opslag.

Det er bevis for to ting. For det første har jeg tilbragt utroligt mange kilometer på de italienske landeveje, men det betyder også at der er virkelig mange forladte kirker i Italien.

Blandt andet på dette forladte sanatorium, havde de en fin kirke, stadig med bænke og alter.

Du kan se alle billederne fra dette sanatorium her


forladt kirke i italien

Naturligt forfald i kirke i italien

Den første forladte kirke jeg besøgte i Italien, var denne utroligt smukke kirke, der befandt sig på et forladt kloster.


Smukt blåt lys i forladt kirke

Forladt kirke

Denne kirke står et godt stykke ude, af en virkelig elendig grusvej. Jeg var flere gange i tvivl om, at udlejningsbilen ville klare opgaven. Men det var vejen jeg skulle køre, og jeg kom i mål med en stadigt velfungerende bil.


Efter et større jordskælv, mistede denne kirke taget. Der er blevet sat sikring op så den ikke går mere i stykker. Kirken var lidt underligt placeret indenfor et lukket område, med nogle helt nybyggede lejligheder. Så jeg måtte vente på at gå ind, da en af beboerne kørte ud.


Forladt jordskælvsramt kirke

Smuk forladt kirke uden tag i Italien

Jeg skulle besøge et andet sted lige ved siden af, men det var desværre lukket af. Så havde jeg et par timer i overskud, og fik så muligheden for at gå lidt rundt og se om der skulle være noget andet der var forladt. Heldigvis fandt jeg denne lille kirke, der ikke har været i brug længe.


Eksteriør af smuk forladt kirke

Naturligt forfald i forladt italiensk kirke

Denne smukke og virkeligt overbegroet kirke, kom jeg forbi som det sidste stop denne dag.

Jeg var lidt i tvivl om det kunne fungere, for den står lige ud til en meget befærdet vej, og der var kun ganske kort tid før solen ville være væk. Dertil skal lægges at hele bunden af kirken er buske og træer, som jeg var nød til at kravle henover for at kunne få billedet fra midten af kirken.

Det krævede et par forsøg, for stativet var lidt svært at få placeret, så det ikke bevægede sig.

Kirken har været forladt i over 50 år.


Smukt forfald i forladt italiensk kirke

Taget mangler i forladt kirke i italien

Det bliver en stor opgave at redde dette kloster, og tilhørende kirker fra 1700 tallet.

Men opgaven er blevet gjort en del mere besværlig, da ingen af de tre ejere vil tage ansvaret for renoveringen.

Det betyder at klostret har fået lov til at forfalde, siden det blev forladt i 1990’erne.Nogle steder er bare udfordrende, at komme frem til end andre.

I min research inden denne tur til Italien, så det ud til at denne kirke var et af de steder, jeg bare kunne køre direkte til uden problemer.

Men GPS’en blev ved med at sende mig frem og tilbage gennem tunnellerne under, for jeg havde ikke lige gennemskuet at kirken lå på toppen af et bjerg.

Jeg nåede dog at fange kirken og morgenkaffen i solopgangen.

Se alle mine billeder fra kirken herTil mange af de store slotte og villaer jeg har besøgt i Italien hører der et lille privat kapel og kirke til. Det var ikke anderledes i denne villa, men hvad der var en del anderledes end jeg nogensinde tidligere har oplevet, havde nogle ærgerlige typer brudt et par gravsteder op, og ikke mindst brudt kisten op, så man kunne se ind til afdøde. Jeg havde virkelig en dårlig smag i munden efter det syn, og jeg håber nogle af de efterladte har fået lukket af igen.På et gammelt forladt kloster, med en smuk udsigt over de omkringliggende byer, kunne jeg fotografere denne smukke kirke. På klostret var der udover den store kirke, også et mindre kirkerum, som ikke var mindre smuk.Forladte kirker i Belgien

Denne lille kirke befandt sig i en stille by i Belgien. Kirken er bygget i midten af 1930’erne, og har været forladt i en del år. Kirken er bygget op primært i beton, fra den lokale nærtliggende betonfabrik. Kirken er i dag i kraftigt forfald, og jeg håber at kunne komme forbi igen og kigge til den.


Forladt kirke i Belgien

Forladt kirke i Belgien

Jeg undrede mig lidt over ruten ned til denne kirke, for det var ned gennem et villakvarter.

Men kirken jeg skulle besøge var helt klart forladt, den tilbygning der tidligere havde været kontor i manglede taget. Kirken var fyldt med duer, og ikke mindst duelort. Så jeg prøvede at få det overstået hurtigt, så jeg ikke gik rundt i det for længe. Da jeg var færdig med at fotografere, kravlede jeg ud samme vej jeg kom ind. Det var op gennem det manglende tag, og det var til stor fornøjelse fra nogle lokale unge, der sad og røg i en bil ved siden af.

Forladt kirke i Belgien fyldt med duelort

Detaljer fra forladt kirke i Belgien

Historien om denne kirke starter helt tilbage i 1200-tallet hvor den blev bygget.

Igennem årene har den dog både fungeret som kirke, men på et tidspunkt også som hestestald.

Kirken blev forladt i 1970’erne, og sidenhen har der været besøg fra gravrøvere, der har tømt de gamle grave. Kirken er placeret midt i en by, og ligger under 100 meter fra den lokale politistation.Forladte kirker i Frankrig

Kirken her med sit meget moderne udtryk, er blevet genopbygget helt både efter 1. og 2. verdenskrig. Jeg nåede heldigvis at få fat på nøglen til kirken, for den er heldigvis låst godt af.

Se flere billeder af kirken herPå vej til et andet forladt sted, kørte jeg forbi denne kirke som umiddelbart så forladt ud udefra.

Det viste den sig heldigvis at være, og på trods af døren stod åben var den i ret fin stand.Den sidste jeg har valgt at tage med, er denne ret lækre af sin slags, som befinder sig på en gammel kostskole. Her fik jeg også lov til at låne nøglerne til at gå rundt i de smukke gamle bygninger.

Se billederne og læs lidt om mit besøg her.


Forladt kostskole i Frankrig

Forlot kirke på fransk kostskole

bottom of page