• Henrik Haupt

Forsvarskommandoen i Vedbæk

Opdateret: 4 dage siden

Jeg har besøgt Forsvarskommandoen i Vedbæk, nogle gange over et par år.

Da jeg startede med at kigge efter forladte steder i Danmark, var det ikke med fotografiet i fokus, der var jeg mest ude for at få en på opleveren.

Det betyder også at fotografierne, er taget med mit dengang lille lommekamera, og en mobiltelefon. Så kvaliteten er også derefter.

Det skete meget i starten, at jeg bare kørte rundt, uden at have den store ide om hvad jeg ville finde. Forsvarskommandoen derimod var det første sted, som jeg satte mig ned og researchede mig frem til. Det gav pludselig det hele en følelse af at være på skattejagt, fra jeg sad derhjemme og kiggede på kort og læste artikler, til jeg stod første gang udenfor hegnet, og kiggede ind på den 12.000 kvadratmeter store beton bygningen, og var virkelig spændt på hvilket eventyr jeg skulle ud på. Bygningen blev kaldt 8-tallet, på grund af formen set oppefra, det har jeg taget et billede af fra Google maps.

Forsvarskommandoen flyttes til København

Forsvarskommandoen i vedbæk blev bygget over nogle år, og stod klar og taget i brug i 1972.

Den fungerede som en fælles kommando for alle tre værn, Flyvevåbnet, Hæren og Søværnet, og var under ledelse af forsvarschefen. Før Forsvarskommandoen blev bygget, var området allerede i brug af forsvaret, for flyvevåbnets hovedkvarter og vedbækbunkeren lå i forvejen på samme grund og på grunden ved siden af.

Den 3000 kvadratmeter store bunker i tre etager, blev taget i brug i 1959, og var først en del af Flyvevåbnets kontrol og varslingssystem, senere en del af NATOs kontrol og varslingssystem kaldet NADGE (NATO Air Defence Ground Environment).

Desværre var bunkeren blevet lukket helt af, lige før mit første besøg, så desværre var det ikke muligt for mig at komme ned i den.

Forsvarskommandoen i Vedbæk havde en del ansatte, og fra starten var der ca. 400 officerer og ca 240 civile ansat.

Det blev ved forsvarsforliget i 2004 besluttet, at Forsvarskommandoen skulle flytte til København.

Det skete i 2006, og flytningen var meget omtalt, da det endte med den største flytteregning, på intet mindre end 235 millioner kroner.

Efter flytningen stod bygningen tom, indtil man i 2012 for en kort tid åbnede både bunker, og 8-tallet for offentligheden.

At gå rundt i alle gangene, var virkelig spændende. Så mange top hemmelige beslutninger blev truffet herinde, og i en tid som til tider må have været en smule nervepirrende. Af samme grund havde 8-tallet indrettet et krisestyringscenter, og et mødelokale i kælderen hvor der var taget forholdsregler så det ikke kunne blive aflyttet. Forsvarskommandoen her var helt klart medvirkende til, at min interesse for forladte steder blev forstærket, og sikkert vil følge mig resten af livet.

Bygningen er i dag blevet revet ned, og under nedrivningen er alt hvad der kunne genanvendes blevet sorteret og brugt hvor det kunne bruges. Herefter blev der er opført ca. 100 svanemærkede boliger på grunden der tidligere har huset både bunkeren og 8-tallet.

Haupt Production

ATT: Henrik Haupt

Kirkebjerg Parkvej 12

DK-2605 Brøndby

Danmark

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

© 2021 Haupt Production