top of page
  • Forfatters billedeHenrik Haupt

Forladt forlystelsespark i Sverige: Funcity Varberg

Opdateret: 14. jul. 2021


Himleriket plakat og Fun City logo

Historien om et vildt projekt

Historien om den forladte forlystelsespark Funcity i Varberg, startede i 2004. Her købte Pierre Andreasson på vegne af Axels tivoli, parken Himleriket som de tidligere 11 år var ejet af Gay Ljungberg.

Pierre ønskede at bygge den største underholdningspark, i det vestlige Sverige. Ønsket til parken, var at det skulle blive til en blanding af tivoli, camping, vandland, cirkus, og zoologisk have.

Kort over Fun City Varberg

Planerne var at udbygge parken, til hvad der skulle blive en enestående park, og et ønske om at lave den største af sin slags. Det betød at over de næste 10 år, skulle der bygges for i alt 150 mio. SEK.

Allerede første år ved åbningen i 2005, var planerne at tredoble antallet af gæster fra året før.

Det krævede en hel del ombygning for at målet kunne nås, og den 28/5 åbnede det meste af parken, men en af de vigtiste detaljer manglede. For vandlandet var endnu ikke blevet færdig, og den del måtte åbne senere.

Skilt udenfor Fun City Varberg

Det hele kunne have blevet en god og lykkelig historie, men under overfladen lurede der flere mindre gode historier. Parken blev kendt for farlige rutchebaner, og der var kritisable forhold for både dyr og medarbejdere.

Parken havde heller ikke nok besøgende, og efter en dårlig sommer i 2011, besluttede Pierre at fra 2012, ville det kun være parkens vandland der skulle åbne. Men det blev ikke til meget mere, og kort tid efter lukkede parken for sidste gang.


Ved siden af disse udfordringer, stod parken også overfor nogle retssager vedr. ulovligt byggeri på campingarealet, der lå lige udenfor parken. Så det var desværre ikke de bedste forudsætninger, for at fortsætte projektet.

Siden har Fun City i Varberg bla. Huset flygtninge, men ønsket var at der stadig skulle drives sommerland på grunden. Jeg fandt et skilt ved indgangen, hvor der med tusch var skrevet at vi åbner i 2014, dette blev dog aldrig til noget.


Som også historien fortæller, var stedet ved mit besøg ret tomt.

Der var stadig små forsømte træskure, som har huset nogle af dyrene, og enkelte af forlystelserne stod endnu.

Tropical beach I fun city Varberg
Gun City I Fun City Varberg
Del af forlystelser I fun city varberg
forladt isbod

Vandlandet stod endnu, og og sådan et sted er altid interessant at fotografere. Det er nemt at forestille sig glæden der har været her, da stedet var fyldt med børn og forældre.

Ruchebaner I Fun City Varberg
Sørøverskib i Fun City Varberg
Forladt sommerland
Forlystelser i forladt sommerland

De seneste planer for parken, var at udbygge med et surfcenter med et bassin der skulle måle 300 x 80 meter, som skulle bygges ved siden af det eksisterende vandland der stadig skulle holdes åbent.

Planerne er aldrig blevet til noget, og i dag er alt på nær den store figur i vandlandet revet ned.


Jeg har fotograferet lidt forskellige forladte forlystelsesparker, blandt andet Greenland i Italien. Her fandt jeg en gammel rusten metal rutchebane, med nogle vogne på.

bottom of page