top of page
  • Forfatters billedeHenrik Haupt

Tysk balsal fra 30'erne: Hotel Fürstenhof

Opdateret: 14. jul. 2021

På toppen af en bakke i en tysk by, på den fineste adresse i byen, fandt jeg dette forladte hotel der er blevet døbt Hotel Fürstenhof.

Forladt hotel Fürstenhof

Historien om det gamle hotel

Bygningerne er fra starten af 1900 tallet, og sket var at skulle få byen til at blive en luksuriøs spa-by. For at give gæsterne endnu mere luksuriøse forhold, blev der bygget et kasino til i 1920.

I slutningen af 1920’erne hærgede en brand balsalen, og denne måtte gennemgå en komplet renovering.

Herunder et billede af balsalen, inden branden og genopbygningen.

Hotel Fürstenhof inden branden

Efter genopbygningen havde salen plads til omkring 2000 gæster, og blev brugt til mange forskellige formål. Et af de formål stedet senere nok ikke var så stolte af, var besøget af Adolf Hitler der skulle holde tale for den lokale gruppe af Det nationalsocialistiske tyske arbejderparti i 1932.

Hotellet blev under Anden Verdenskrig, benyttet til en form for hospital, hvor sårede kunne genoptrænes og rehabiliteres. Hotellet klarer sig gennem krigen uden at blive beskadiget.

Efter krigen kom hotellet hurtigt i brug igen, men var i en kort periode i brug til at genhuse borgere, hvis hjem var blevet bombarderet. Men det gik lige så stille og roligt ned af bakke, og det endte med at hotellet lukkede endeligt i 1996.

Hotel Fürstenhof's tre kæmpe lysekroner
Hotel Fürstenhof balsalen

En overdådig balsal

Hotellet bar ved mit besøg tydeligt præg af manglende vedligeholdelse, og der var desværre ikke mange møbler eller andre ting at fotografere. De fleste steder lignede det, at nedrivningsarbejdet havde været i gang, men stoppet igen inden de var færdige, og samtidig var der en del af rummene hvor loftet var styrtet sammen, og umuligt at bevæge sig rundt i.

Den mest interessante detalje jeg kunne finde, var helt klart den store balsal med scene, og de tre store lysekroner.

Når jeg siger store, så er det altså virkelig store lysekroner.

Det er svært at vise på billederne, men de har krævet en del arbejde at få dem placeret i loftet.

Stedets forfatning taget i betragtning, valgte jeg at gå en stor bue udenom, hvis de skulle skvatte ned.

Hotel Fürstenhof i forfald
Bagtrappen på hotel Fürstenhof
Et omklædningsrum på forladte hotel Fürstenhof

Fremtiden for det gamle hotel er ret usikker, for den nuværende ejer har ønsket at rive hotellet ned, og i stedet bygge villaer og et underjordisk parkerings anlæg på adressen. Men kommunen har kun delvist givet tilladelse til en nedrivning, for man ønsker at bevare den historiske facade som et varetegn. Så det bliver spændende at se hvad det ender med.


Stedet er i dag bevogtet af en ældre mand, der virkelig gerne ville vise en masse ting frem.

Vi havde dog lidt en sprogbarriere, men vi prøvede det bedste vi kunne, med tegnesprog og enkelte mere eller mindre forståelige ord. En af grundene til nogle af disse steder bliver bevogtet, er risikoen for hærværk. Et af de steder der ville have haft godt af en fast vagtmand, var Tjørnelyskolen i Greve. Den endte desværre med at blive udsat for en del hærværk, inden den til sidst brændte ned til grunden. Jeg nåede heldigvis at besøge skolen et par uger inden, og kunne dokumentere stedet.

bottom of page