top of page

Forladte steder i naturligt forfald

Opdateret: 26. jul.

Jeg elsker at fotografere den kontrast, der opstår mellem de menneskeskabte bygninger og det naturlige forfald der kommer, når stederne får lov til at stå forladte hen i en længere årrække. Det er som om at naturen overtager hvad vi efterlader.

Jeg syntes det kunne være interessant at samle en række af de mest fascinerende forladte steder, som naturen overtager.


Når naturen overtager de danske forladte steder

Et af de meget sjove steder, som jeg har besøgt her i Danmark, er denne lille hytte som har fået et ret smukt tæppe af mos og bregner. På bordet vokser også en bregne, som var den placeret der med vilje.


Smukt naturligt forfald i hytte i Danmark

I den gamle Auderød lejr, fandt jeg den gamle svømmehal fyldt med sand, og hvor græsset var begyndt at gro.

Vidst nok fordi dette skulle sikre at trykket fra grundvandet, ikke revnede bassinet. Svømmehallen var tidligere en del af søværnets grundskole og blev brugt til at træne danske sømænd.


Den er også kendt fra i Netflix serien 'The Rain', som fik udsmykket hele svømmehallen med en masse falske planter.


Forladte Auderød svømmehal

Jeg har samlet andre forladte pools i opslaget her: Forladte pools


Flintholm i Horstved skov, ligner noget taget direkte ud af et eventyr. Flintholm er bygget sidst i 1930'erne, og har stået forladt siden 1973, så naturen har fået lov til at gro vildt omkring huset. Desværre er huset i dag styrtet sammen.


Flintholm forladt i skoven

Naturen overtager Flintholm i skoven

Jeg har skrevet om Flintholm og lagt flere billeder op i opslaget: Flintholm i skoven


Jeg havde besøgt et forladt hus, og var på vej ud til bilen igen. Haven var godt overbegroet så det var lidt svært at danne sig et overblik, men jeg kunne fornemme omridset af en bygning mere. Jeg tænkte først at jeg ikke gad, men jeg fik heldigvis besluttet mig for at trodse buskadset.

For bygningen viste sig at være en garage, hvor denne Jaguar Mk1 har fået lov til at stå i mange år.

Forladt garage med gammel Jaguar Mk1

Tyskland i naturligt forfald

På et lille hyggeligt hotel, havde fugten fået godt fat i bygningen. Så masser af skimmelsvamp og fugtigt indeklima, var der at finde herinde. Stedet

På denne lille fabrik har man blandt andet produceret dukketøj. Fabrikken ligger i det nu gamle østtyskland, og bar præg af at have stået forladt i mange år. I privaten på første sal, fandt jeg en del gamle lærebøger, aviser og andre dokumenter fra dengang.I en lille landsby i nordtyskland, besøgte jeg denne gamle kro en tidlig morgen. Der var halvmørkt da jeg gik ind, og fik lov til at se solens første stråler der skinnede gennem vinduet. Det gav nogle ret interessante billeder, af det naturlige forfald.

Denne gamle bygning der tidligere bla. har huset et plejehjem, har siden midt 90'erne stået forladt. Det har givet mulighed for naturen at overtage en stor del af bygningens ydre.


Naturen overtager denne gamle bygning i Tyskland

På et sidespor i Tyskland, stod der en masse forladte gamle lokomotiver. Duften af gammelt jern, rust, olie og kul giver oplevelsen noget ekstra, når man klatrer rundt og prøver at få hele oplevelsen med. Jeg har altid været vildt fascineret af gamle tog, og jeg håber da også de alle vil blive renoveret igen. Men jeg syntes stadig at det giver en ret god mulighed for et par gode billeder.


Forladte toge i naturligt forfaldForladte steder i naturligt forfald i Italien

Et af de steder jeg ofte sender en tanke, er dette smukke teater i Italien. Det havde en masse naturligt forfald, efter det har stået mange år forladt. Du kan se mange flere billeder fra teatret her


Det smukke forladte teater i Italien, havde en masse naturligt forfald

På en gammel militærbase står der bunkevis af forladte militærkøretøjer. Her en række forskellige pansrede mandskabsvogne, som naturen er godt i gang med at overtage. Det gav nogle ret fede muligheder for at bruge dronen.På en forladt grund, står et par gamle bygninger som ikke var særligt interessante. Men i et hjørne af en bygning var denne smukke balkon, som desværre i dag er styrtet helt sammen.


Forladt bygning med smuk balkon


Denne forladte kirke var virkelig interessant, for igennem den går nu et vandløb.

På et ikke helt så specifikt tidspunkt i 1900-tallet, var området ramt af et større jordskælv, som fik kirken til at synke. Tæt på kirken løb en kilde, som til sidst fandt vej gennem kirken, og har givet mulighed for dette ret spektakulære syn.


Forladt kirke med vandløb gennemEn anden kirke jeg har besøgt i Italien, er dennne lille og meget forfaldne. Det var egentligt et sted jeg havde lidt i baghånden, hvis jeg havde noget tid i overskud. Det fik jeg, og satte gps'en i retning af kirken. Desværre var vejen dertil lukket af noget arbejde, så jeg blev sendt af en bagvej. Da jeg havde kørt et par kilometer ud af en meget smal grusvej, kom jeg til et punkt hvor hvis jeg bare havde haft den mindste mulighed for at vende, aldrig ville have kørt ud af, men det var ikke muligt, og et par kilometer i bakgear var heller ikke en mulighed. Jeg havnede i et rent offroad spor, som heldigvis var tørret helt ud, men den lejede Golf klarede det virkelig godt, og jeg nåede op til kirken. Da jeg skulle retur, forsøgte jeg den direkte vej. Heldigvis var det kun i én retning vejen var lukket.

På en ret øde landingsbane i Italien, fandt jeg denne forladte flyvemaskine, som gav mig en del minder til flyet i tegnefilmen Luftens helte. Smukke farver og detaljer, og især naturen der er ved at overtage det var virkelig fotogent.


Denne pool har jeg besøgt et par gange, og den er virkelig altid et fascinerende sted at besøge. Jeg elsker at naturen har fået så meget fat, og gror vildt alle steder.


Du kan se alle billederne fra mit første besøg her


Forladt pool I Italien

Denne forladte villa har stået forladt i mange år, og da hele den ene del af villaen er styrtet sammen, har det givet mulighed for et smukt naturligt forfald. Villaen ligger med en lækker udsigt over vandet, og den gemte på en masse fede detaljer.


Forladt villa i forfaldBag ved en gammel forladt herregård, står dette virkelig smukke orangeri. Det ligger i smukke omgivelser, og helt indhyllet i buske og træer. På marken bagved ligger familiens kapel som der på egnen går forskellige overnaturlige historier om.


Forladt orangeri i naturligt forfald

Forladt kapel i Italien


Det sidste sted jeg vil vise fra Italien, er denne totalt overbegroet villa. Den har stået forladt i så mange år, at træet i midten, er vokset sig stort og flot.

Jeg elsker billedet oppefra, hvor man kun lige kan ane et par enkelte ydrevægge.

Naturligt forfald i Frankrig

Jeg elsker forladt industri, og når det bliver krydret med en masse naturligt forfald, kan det næsten ikke blive bedre. Denne forfaldne kulmine tæt på grænsen til Tyskland var virkelig i forfald, og steder var det svært at gå uden at falde igennem.En tidlig morgen besøgte jeg dette smukke gamle palæ i Frankrig.

Det var virkelig et fantastisk sted at stå og se solen stå op.


Forladt kampe ville i Frankrig

Det her sidste sted er måske lidt i den mere specielle kategori. En mine fyldt med gamle biler, som efter sigende er sat her lige inden 2. verdenskrig, og herefter ikke er flyttet, gav muligheder for nogle ret specielle fotografier, og ikke mindst flere spørgsmål end svar.


bottom of page