top of page
  • Forfatters billedeHenrik Haupt

Pensionat NDP: Forladt kostskole i Frankrig

Opdateret: 10. jan. 2022

I en lille by i Frankrig besøgte jeg, denne katolske kostskole. Jeg vidste ikke meget om stedet inden mit besøg, og jeg blev en smule overrasket da jeg så at skolen så ud til at være i brug.

Pensionat NDP exteriør

Da jeg kørte rundt om bygningen var forsiden fyldt med mennesker, mens bagsiden godt kunne se ud som om det var forladt, men dog uden mulighed for at komme ind. Så det endte med jeg kørte bilen hen foran på parkeringspladsen, hvor der efter et par minutter var fyldt med forældre og bedsteforældre der skulle hente børn.

Jeg tænker jeg så ud som om jeg var kørt forkert, for der kom en af de lokale over og prøvede at kommunikere med mig, men fransk kan jeg ikke begå mig i, og han kunne ikke engelsk. Så han gav tegn til jeg skulle vente også stak han i løb….. Nu blev jeg rigtig nysgerrig, for hvem han var på vej til at hente, og hvad der skulle ske anede jeg ikke. Det viste sig at personen han hentede, var borgmesterens højre hånd, og han kunne heldigvis kommunikere med mig på engelsk. Jeg fik forklaret min interesse i den smukke gamle bygning, og han sagde at det altså ikke var forladt, men han ville hente inspektøren for skolen, som han ville få til at lukke mig ind.


Udsigt fra forladte Pensionat NDP

Jeg må indrømme at jeg på det her tidspunkt var tæt på at sætte mig i bilen og køre afsted igen, for følte lidt jeg spildte det meste af byens og ikke mindst min egen tid på noget der sikkert ikke var særligt spændende. Men jeg endte med at vente, og det er jeg da i dag virkelig glad for.

For efter en kort samtale med inspektøren, som fortalte mig om den del af skolen hun i dag stod for, blev brugt som folkeskole og havde nogle special tilbud til børn med handicap.

Jeg fik lov til at kigge ind i et par af klasselokalerne og selvom de ikke var forladte, så de godt medtaget ud og manglede i den grad renovering.

Heldigvis var inspektøren godt klar over hvad jeg ville og efter min korte rundtur, låste hun op for den del som jeg virkelig gerne ville ind og se, nemlig den del der i en længere årrække havde stået forladt.


Trappeopgang på forladte Pensionat NDP

Klasselokale på forladt kostskole i Frankrig

Trappeopgang og gammel kaffeautomat på forladt kostskole

Historien

På grunden hvor skolen ligger, har der siden 1894 ligget forskellige skoler. Op gennem de første mange år fik skolen et stigende antal elever, og i midten af 1930’erne blev kostskolen udbygget og nogle af bygningerne som man i dag kan se dem blev bygget. Kirken som bestemt er det mest imponerende på skolen, blev bygget lidt senere, og stod færdigt i 1939.


Indgang til kirke på forladte Pensionat NDP

Kirke på forladte Pensionat NDP

Smuk forladt kirke på kostskole i Frankrig

Desværre nåede man ikke at bruge kirken særligt længe for allerede i 1940 blev skolens bygninger under anden verdenskrig besat af tyskerne, indtil amerikanerne befriede Frankrig i 1944 og 1945.

Efter krigens slutning blev bygningerne igen brugt til skole, og gennem de næste år blev antallet af elever stadigt større, og bygningerne blev udbygget. På sit højeste havde skolen over 600 elever.

Skolen var i brug helt indtil starten af 00’erne, hvorefter bygningerne stod tomme.

Skolen blev af kommunen taget i brug igen i 2014.


Forladt kostskole i Frankrig

Gymnastiksal på forladt kostskole i Frankrig

Forladt gymnastiksal på Pensionat NDP

Det var et sjovt besøg, for jeg havde ikke de store forventninger, og endnu mindre da jeg så hvor mange mennesker der stod udenfor skolen.

Jeg forlod skolen og rundede igen inspektørens kontor, jeg kunne forstå at en del af grunden til skolen kunne fungere, var de donationer de fik fra private, så jeg smed selvfølgelig en skilling i kassen, og takkede for muligheden for at kigge indenfor.


bottom of page