top of page
  • Forfatters billedeHenrik Haupt

En perle i Østrig: Spinning Mill

Opdateret: 9. jan. 2022


Fotokunst af forladte steder

Historien om Spinning mill

Dette væveri i Østrig blev bygget i 1870'erne, og fabrikken kunne bruge vandet i den nærliggende flod, til at drive alle maskinerne. Fabrikken blev under krigen brugt til andre formål end at væve stof, der rykkede et andet firma ind og lavede kommunikationsudstyr til militæret. Men i 1950'erne blev fabrikken igen overtaget, og kunne på det tidspunkt give arbejde til over 200 ansatte, som igen skulle til at producere tekstiler.

I slutningen af 1960'erne var de daværende maskiner blevet så gamle, at de måtte udskiftes til nogle nye. Det gav arbejde til næsten 300 mennesker, som desværre alle måtte forlade fabrikken i 2004, da der var mindre efterspørgsel på tekstilindustien i området.

Fotokunst af forladte steder


Udforskningen af forladte bygninger

Jeg havde gennem noget tid ventet på muligheden for at besøge denne perle af et væveri, så det var med en hel del spænding at jeg gik ned ad vejen gennem skoven til fabrikken.

Jeg fandt ret hurtigt en vej ind, for alle døre stod åbne. Til at starte med stod jeg i den del af fabrikken, der langt fra lignede det jeg havde set på tidligere fotografier. Halvtomme rum og haller, og samtidig med meget få maskiner, så her fotograferede jeg kun et par enkelte af dem.


Bygningen lignede noget der var bygget ud indtil flere gange, så det krævede at jeg havde tungen lige i munden, for at sikre mig, at jeg havde set det hele.

Der var to store rum som var dem jeg virkelig ønskede at finde, begge med gamle maskiner på rad og række. Men efter noget tid, havde jeg mistet orienteringen, og jeg var ved at komme i tvivl om de var blevet tømt for maskiner.


Fotokunst af forladte steder

Heldigvis fandt jeg rummene præcis som jeg havde drømt om, de begge var virkelig et kig tilbage i tiden, med duften af de gamle olierede maskiner og de slidte trægulve. Rundt om maskinerne kunne man fornemme hvor arbejderne havde stået gennem mange år, for brædderne var slidt en del mere der.

Sådan et sted som dette, er en af de enestående oplevelser jeg elsker at tænke tilbage på.


Fotokunst af forladte steder
Fotokunst af forladte steder
Fotokunst af forladte steder
Fotokunst af forladte steder

Det var et svært sted at fotografere, for maskinerne stod så tæt i rummet at det var svært at få det gode overbliksbillede. Så jeg brugte en del tid på at finde motiver, men heldigvis havde jeg så også masser af tid til at gå rundt og forestille mig hvordan arbejdet herinde har været.Efter et nogle timer på den her fabrik, måtte jeg selvom jeg kunne blive ved, se at finde bilen og komme videre. Jeg havde en del kilometer til hvad der skulle blive en af de helt store oplevelser på mine rejser.

Nemlig det smukkeste kontrolrum jeg har set, på Kelenföld powerplant i Ungarn.


bottom of page