top of page

Tjernobyl ulykken 30 år efter

Opdateret: 6. aug.

Jeg havde gennem længere tid overvejet muligheden for at besøge Tjernobyl, og se det kæmpe område der blev forladt tilbage i 1986. Jeg fandt et par ligesindede fotografer, og fik aftalt hvordan vi skulle gribe det an.

Så på 30 året for Tjernobyl ulykken pakkede vi kamera og udstyr, og satte vi os på et fly til Kyiv


Tjernobyl ulykken - monument

Hvad skete der ved Tjernobyl ulykken?

Om natten den 26. april 1986, skete der en stor eksplosion i reaktor 4 på atomkraftværrket i Tjernobyl, da en rutine test af systemerne slog fejl.

Eksplosionen var så kraftig at taget på reaktor 4 blev blæst helt af, og en kraftig radioaktiv røgsky stod op fra reaktoren. Stråling kunne den følgende tid, måles helt op i det nordlige Sverige.


Udsigt ud over området efter Tjernobyl ulykken

De konkrete dødstal ved Tjernobyl ulykken er svære at finde, og der er mange bud på det hvis du laver en søgning, jeg vil ikke her komme med noget bud eller gæt. Men efter ulykken blev op imod 70.000 mennesker evakueret fra området, og en sikkerhedsradius på 30 km blev indført. Stedet er i dag stort set ubeboet, og vil være det i mange år ud i fremtiden. Men der bor dog flere mennesker indenfor sikkerhedszonen, og på værket arbejdes der stadig.


Forfaldne bygninger efter Tjernobyl ulykken


Tjernobyl i dag

Hvordan ser Tjernobyl ud i dag? Jeg havde ingen anelse om hvad jeg kunne forvente, hverken af hvordan Tjernobyl ser ud, eller af mit ophold. Efter blot et par timers kørsel fra Kyiv, stod vi foran det kæmpe pigtrådshegn der er omkring hele området.

Hele den indhegnet zone er under militær bevogtning, og derfor skal dokumenter og tilladelser være på plads, for at kunne bevæge sig rundt uden at risikere bøde eller fængsel.


Svømmehallen efter Tjernobyl ulykken

Stor gymnastikhal efter Tjernobyl ulykken

Gymnastikhal efter Tjernobyl ulykken

For at kunne måle mængden af stråling, vi blev udsat af under mit besøg, blev vi udstyret med et dosimeter.

Derudover fik vi en del information om hvordan vi skulle gebærde os under besøget i zonen.


Tjernobyl Kraftværket hvor ulykken skete

Jeg må indrømme at jeg var en smule overrasket over at jeg på ingen måde, hverken kunne lugte eller se de farer der er i området. Så at være udstyret med et dosimeter er vigtigt, for at forhindre du opholder dig for længe steder, som er mere forurenet end andre.

Efter lidt tid bliver lyden af dosimeteret dog bare en konstant baggrundslyd, men når alarmen først går, er man ikke i tvivl om at man skal flytte sig.


Hospitals vente rum efter Tjernobyl ulykken

Børneafdeling på hospital forladt efter Tjernobyl ulykken

Operationsrum på hospital efter Tjernobyl ulykken

Vi havde en del steder at besøge de to dage vi besøgte Tjernobyl, så der var virkelig mange indtryk der skulle bearbejdes, når vi sad i bilen og kørte fra det ene sted til det andet. Det giver altså en del billeder jeg vil vise her, men heller ikke en nærmere beskrivelse af de enkelte steder.


Lunar Park efter Tjernobyl ulykken

Lunar Park radiobiler efter Tjernobyl ulykken

Hele turen var nøje planlagt, for at vi kunne nå så mange steder som muligt på turen. Vi mødte andre fotografer engang imellem når vi gik rundt, og selvom jeg helst når jeg besøger forladte steder, ikke vil møde andre, er Tjernobyl så stort et område at det ikke var noget jeg tænkte over på mit besøg.

Et af de steder hvor vi vidste vi skulle møde andre mennesker var til frokost , for det med arbejderne på kraftværket, så den stod på lokale specialiteter.


Frokost på Tjernobyl kraftværket

Tjernobyl børnehave senge

Tjernobyl supermarked

Tjernobyl fysiklokale på skole

Efter et par dage i Tjernobyl, og en overnatning på et hotel i zonen, var jeg fyldt med oplevelser. Det var virkelig fascinerende at opleve Tjernobyl, som i dag er det et enormt område, som naturen langsomt er ved at overtage. Ifølge nogle eksperter kan området først beboes om mange hundreder af år.

Jeg arbejder på at komme tilbage, og denne gang arbejder jeg på, at komme helt ind i hjertet af Tjernobyl ulykken.


Tog efter Tjernobyl ulykken

Tjernobyl køletårn

Duga radar i Tjernobyl

Duka kontrol center i Tjernobyl

bottom of page