Henrik Haupt
Tjernobyl ulykken 30 år efter
Opdateret: 28. feb. 2022

Hvad skete der ved Tjernobyl ulykken?
Om natten den 26. april 1986, skete der en stor eksplosion i reaktor 4 på atomkraftværrket i Tjernobyl, da en rutine test af systemerne slog fejl.
Eksplosionen var så kraftig at taget på reaktor 4 blev blæst helt af, og en kraftig radioaktiv røgsky stod op fra reaktoren. Stråling kunne den følgende tid, måles helt op i det nordlige Sverige.

De konkrete dødstal ved Tjernobyl ulykken er svære at finde, og der er mange bud på det hvis du laver en søgning, jeg vil ikke her komme med noget bud eller gæt. Men efter ulykken blev op imod 70.000 mennesker evakueret fra området, og en sikkerhedsradius på 30 km blev indført. Stedet er i dag stort set ubeboet, og vil være det i mange år ud i fremtiden. Men der bor dog flere mennesker indenfor sikkerhedszonen, og på værket arbejdes der stadig.

Tjernobyl i dag
Jeg havde gennem længere tid tænkt, hvordan ser Tjernobyl ud i dag?
Heldigvis var det nemt at finde nogle ligesindende rejsekammerater, gennem nogle fotografgrupper på Facebook. Så da vi havde aftalt alle detaljerne om turen i telefonen, pakkede jeg mit kamera og rejste til Ukraine.
Efter blot et par timers kørsel fra Kyiv, stod vi foran det hegn der er omkring hele området.
Hele den indhegnet zone er under militær bevogtning, og derfor skal dokumenter og tilladelser være på plads. Det stod vores guide for, at have styr på på forhånd.
Vi blev udstyret med et dosimeter, som kunne måle den mængde stråling vi blev udsat for ved vores besøg.
Derudover blev vi kørt direkte til vores hotel, som vi skulle overnatte på mens vi var i området, og vi fik de nødvendige informationer om vores to-dages ophold i zonen.

Jeg havde ingen anelse om hvad jeg kunne forvente af mit ophold, og jeg må indrømme at jeg var en smule overrasket over at jeg på ingen måde, hverken kunne lugte eller se de farer der er i området. Så at være udstyret med et dosimeter er vigtigt, for at forhindre du opholder dig for længe steder, som er mere forurenet end andre.
Hele vores tur var nøje planlagt af vores guide, og den indeholdt blandt andet overnatning på et af hotellerne inde i zonen, og frokost med arbejderne på kraftværket.




Det var vildt fascinerende at opleve Tjernobyl, som i dag er det et enormt område, som naturen langsomt er ved at tage tilbage. Ifølge nogle eksperter kan området først beboes om mange hundreder af år.
Jeg arbejder på at komme tilbage, og denne gang arbejder jeg på, at komme helt ind i hjertet af Tjernobyl ulykken. På grund af Corona blev turen i 2020 aflyst, og lige nu arbejder jeg på at det skal være i 2022.





